Jak się robi opłatek? Trzeba przygotować 120 g mąki pszennej (najlepiej nie najświeższej, tylko odleżanej), pół szklanki wody (w przypadku opłatka własnoręcznej roboty powinna być woda święcona – tak podają stare przepisy) oraz łyżkę oleju. Całość należy wymieszać, aż będzie jednolita konsystencja, przypominająca śmietanę lub ciasto na naleśniki (można zmiksować w mikserze). Później opłatek należy upiec w gofrownicy albo na teflonowej patelni. Tuż po zrobieniu będzie żółty, biały stanie się po około trzech tygodniach.
Jeśli jednak jesteście "bezglutenowcami" albo nie możecie po prostu spożywać glutenu - lepiej skorzystać z alternatywnego przepisu. Znajdziecie go, wraz z zawartością kaloryczną opłatka, W TYM ARTYKULE.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?