Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak się robi opłatek? Z czego zrobiony jest opłatek? [domowy PRZEPIS]

red.
Jak się robi opłatek? [domowy PRZEPIS]
Jak się robi opłatek? [domowy PRZEPIS] FOT. PRZEMYSLAW SWIDERSKI
Prawdziwy opłatek powinien być zrobiony z mąki i wody święconej. To, czy jest biały, będzie zależało od czasu, który minie od stworzenia opłatka - im starszy tym bielszy.

Jak się robi opłatek? Trzeba przygotować 120 g mąki pszennej (najlepiej nie najświeższej, tylko odleżanej), pół szklanki wody (w przypadku opłatka własnoręcznej roboty powinna być woda święcona – tak podają stare przepisy) oraz łyżkę oleju. Całość należy wymieszać, aż będzie jednolita konsystencja, przypominająca śmietanę lub ciasto na naleśniki (można zmiksować w mikserze). Później opłatek należy upiec w gofrownicy albo na teflonowej patelni. Tuż po zrobieniu będzie żółty, biały stanie się po około trzech tygodniach.

Jeśli jednak jesteście "bezglutenowcami" albo nie możecie po prostu spożywać glutenu - lepiej skorzystać z alternatywnego przepisu. Znajdziecie go, wraz z zawartością kaloryczną opłatka, W TYM ARTYKULE.


od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto