Dynia to niekwestionowana królowa jesiennej kuchni. Oto kilka przepisów na dyniowe pyszności. Jeden z nich przyjechał aż z Sydney. Pierwszy z nich przyjechał aż z Sydney.
Krem „Dyniowa pikanteria” - prosto z Sydney
4 porcje.
Gotujemy wywar według własnego uznania. Możemy też wykorzystać kostki rosołowe, najlepsze będą warzywne.
W zależności od wielkości dyni połowę lub ćwiartkę (ćwiartkę tylko w przypadku dużej) obieramy ze skóki, kroimy w kostki i wrzucamy do wywaru. Obieramy 2 duże marchwie, kroimy na talarki i również wrzucamy do wywaru. Podobnie robimy z dwoma ziemniakami, czterema ząbkami czosnku i wypestkowaną papryczką chilli. (Tę ostatnią możemy zastosować też w wersji sproszkowanej – wówczas sypiemy ¼ łyżeczki, ale jeśli ktoś woli bardziej lub mniej pikantnie dostosowuje ilość do własnego gustu.) Następnie solimy. Kiedy warzywa się zagotują wszystko blendujemy. Krem można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałowymi.
Kupuj w dobrej cenie
[g]8490507[/bg
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?