3 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e0/6a/6290ab04a7118_o_large.jpg)
fot. PicturePartners/Getty Images
Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne
Majeranek
Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i sosów sałatkowych. Roślina ta zawiera karwakrol i eugenol, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Majeranek charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym, przeciwzapalnym, rozkurczającym i osłaniającym. Dzięki tym właściwościom wspomaga leczenie niestrawności, zgagi, wrzodów żołądka, a także zmian skórnych – trądziku i egzemy.