Przepyszne potrawy i setki osób na Festiwalu Zupy w radomskim "gastronomiku"
Festiwal Zupy to już tradycja w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Połączone z Dniem Otwartym, wydarzenie przyciągnęło do popularnego "gastronomika" setki osób, głównie uczniów ze szkół podstawowych z naszego miasta i powiatu radomskiego.
Na wszystkich zainteresowanych ofertą szkoły czekało mnóstwo atrakcji. Już przy wejściu czekał oryginalny wojskowy kocioł z tradycyjną grochówką, ale to był tylko początek. Na terenie całej szkoły odbywała się prezentacja zawodów związanych z hotelarstwem, turystyką oraz oczywiście gastronomią i przemysłem spożywczym. Uczniowie podstawówek mieli okazję na miejscu zobaczyć, jakie kierunki są dostępne w "gastronomiku", a także porozmawiać ze starszymi kolegami.
Zobacz też, jak wyglądał Festiwal Zupy w 2023 roku:
Przez cały czas trwania wydarzenia chętni mogli spróbować przeróżnych potraw, nie tylko zup. Były między innymi pokazy cukiernicze, kulinarne oraz kelnerskie, a także pokazy analizy żywności. Dużą ciekawostką były również pokazy w pracowni turystycznej, między innymi "safety demo", czyli instrukcja bezpieczeństwa w samolocie. Całość uzupełniały animacje, takie jak malowanie twarzy, modelowanie balonów, doradztwo zawodowe, a także gry i konkursy językowe, matematyczne, geograficzne, historyczne i sportowe.
Festiwal Zupy potrwa dwa dni. Szkoła zaprasza również w sobotę, 23 marca w godzinach od 9. do 13.
Zobacz zdjęcia z tegorocznego Festiwalu Zupy w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu:
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?