Poprzednie spotkanie klubu upłynęło pod hasłem Zdrowie w zasięgu ogródka i łąki. Prowadził je Andrzej Wojtkowski, pasjonat zdrowego stylu życia i zielarstwa. Mówił m.in. o ostropescie plamistym, który wygląda jak zwykły oset, posiada jednak niezwykłe właściwości. Jego owoce zawierają 2-3 % sylimaryny, która jest szczególnie polecana w chorobach wątroby, jelit, trzustki czy układu krążenia. Prelegent podkreślał, że „patrzeć na przyrodę to zachwycać się tym, że w roślinach jest odpowiedź na różne problemy”.
Czytaj także: Zadbają o rozwój ekonomii społecznej w Płocku
Na najbliższych zajęciach płockiego klubu wolontariusze pokażą, jak przyrządzać zdrowe i smaczne potrawy. Całość programu zakończy degustacja. Właściwe odżywianie stanowi ważny element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Program Szkoły Zdrowego Gotowania skierowany będzie do osób z tymi schorzeniami (nadwaga, cukrzyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie, choroba nowotworowa, miażdżyca), a także wszystkich tych, którzy są zainteresowani poszerzeniem swojej wiedzy i umiejętności w dziedzinie kulinarnej.
Początek Szkoły Zdrowego Gotowania 20 marca, o godzinie 17:30, w lokalu filii ChSCh przy ul. Gradowskiego 15. Wstęp wolny.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?