Konkurs „Zgotuj sobie sukces!” jest adresowany do uczniów szkół gastronomicznych. Jego celem jest upowszechnianie umiejętności organizacyjnych i kulinarnych w środowisku szkolnym, wśród przyszłych szefów kuchni. - Polacy słyną ze wspaniałej kuchni i utalentowanej młodzieży, która swoje umiejętności i fantazję kulinarną czerpie z tradycji rodzinnego, domowego gotowania – mówi Grzegorz Kazubski, menedżer Centrum Kulinarnego HoReCa. - Nasz konkurs to prestiż i furtka do gastronomicznej kariery.
Spośród nadesłanych 55 zgłoszeń jury konkursu w składzie: Kurt Scheller – przewodniczący, Grzegorz Kazubski i Piotr Kraśkiewicz - członkowie jury, wybrało 24 dwuosobowe zespoły. Na liście zwycięzców I etapu znalazło się aż 9 zespołów z województwa mazowieckiego, w tym dwa zespoły z Płocka: Patryk Witkowski z Eweliną Wiktorowską i Tomek Mrówczyński z Magdaleną Skierską. Obydwie grupy reprezentują Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości.
Warunkiem zgłoszenia uczestnictwa było nadesłanie samodzielnie opracowanego przepisu. Danie konkursowe miało składać się z przekąski zimnej i dania głównego z uwzględnieniem w składnikach suma europejskiego i udźca cielęcego.
Półfinały i finały konkursu odbędą się w dniach 14-15 października br. w Warszawie, w Centrum HoReCa usytuowanym w MAKRO Centrum Rozwoju Firm. W trakcie półfinału wyłonionych zostanie 12 ekip, które zakwalifikują się do finałów. Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej gali tego samego dnia.
W konkursie biorą udział dwuosobowe zespoły uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lat zgłaszane przez dyrektorów szkół lub nauczycieli praktycznej nauki zawodu. Każda ze szkół mogła zgłosić maksymalnie dwa zespoły.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?