Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pizzerie w Płocku. Polecane miejsca w kwietniu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na pizzę w Płocku?
Gdzie na pizzę w Płocku? Vima
Odkryj gdzie zjeść najlepszą pizzę w Płocku. Jest to niewątpliwie przysmak lubiany na całym świecie. Chyba każdy choć raz w życiu miał okazję jej spróbować, a wielu na zawsze zostało jej fanami. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy serwują pizzerie w Płocku. Przejdź do katalogu firm i poszukaj swojej ulubionej.

Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Płocku?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki, które możemy na niej spotkać to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Płocku. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy został wpisany w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza amerykańska

Pizza amerykańska inspirowana jest oryginalną włoską pizzą, jednak znacząco różni się od niej. Przede wszystkim posiada grubsze ciasto, także wyrabiane ręcznie. Wykorzystuje się do tego sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Ma ona dużo dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Znajdziemy tam również mięso, np. szynka, kurczak, pepperoni, salami. A warzywa, jakie na niej występują to kukurydza, pieczarki, papryka. Typowo amerykańskim dodatkiem jest ananas.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Płocku? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Płocku

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Początki pizzy. Skąd się wywodzi?

Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tym czasie otwarto pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca wprowadził przysmak na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i zaczęto ją tak nazywać.

Moda na to danie obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Płocku. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na plock.naszemiasto.pl Nasze Miasto