Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień Kuchni Polskiej 2023. Na wielkiej patelni gotowano bigos z aż 280 kg kapusty!

Andrzej Babecki
Andrzej Babecki
Wideo
od 16 lat
Na Starym Rynku odbyła się kolejna edycja Dnia Kuchni Polskiej, imprezy nierozerwalnie połączonej ze Świętem Niepodległości. Na wielkiej patelni gotowano bigos, lokalni wystawcy prezentowali swoje wyroby, a na najmłodszych czekały warsztaty lepienia pierogów oraz tworzenia kotylionów i flag. Przez weekend restauracje serwowały specjalne Niepodległościowe Menu.

Za nami kolejna edycja Dnia Kuchni Polskiej organizowana przez Fundację „Vivat Polonia!”. To wydarzenie, które od wielu lat organizowane jest na Stary Rynku w związku ze Świętem Niepodległości. W myśl wszystkim dobrze znanej zasady „Przez żołądek do serca” organizatorzy promują staropolskie tradycyjne potrawy. Jak sami mówią Dzień Kuchni Polskiej to największe polskie przyjęcie urodzinowe.

Na płycie Starego Rynku rozmieszczonych było wiele stoisk. Można było kupić chleb wypiekany według przekazywanych przez pokolenia przepisów, albo spróbować oscypka. Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały tradycyjne regionalne wyroby. Główną atrakcją było jednak stoisko Live Cooking.

Mamy gotowanie na wielkiej patelni, gdzie gotujemy bigos staropolski. Zużyliśmy aż 280 kilogramów kapusty kiszonej. Do bigosu dołożymy też śliwki, grzyby, mnóstwo przypraw, co da nam pełnię aromatu. O godzinie siedemnastej planujemy ten bigos wydać – mówi Barbara Paczwa, współorganizator wydarzenia

Na najmłodszych uczestników wydarzenia czekała strefa warsztatowa. Tam na specjalnie przygotowanych stanowiskach każdy malec mógł ulepić własnego pierożka, a gdy został on ugotowany, od razu zjeść. Obok instruktorzy pomagali w tworzeniu własnej flagi i kotylionu.

Czas spędzany na Starym Rynku umilała muzyka na żywo. Na scenie swój koncert dały dwa zespoły Kapela Płocka oraz Syrena 104.

Świętowanie Dnia Kuchni Polskiej nie odbywało się jednak tylko na Starym Rynku. W ten weekend płockie restauracje serwowały specjalne Menu Niepodległościowe. Organizatorzy akcji zachęcali do utworzenia takiego menu specjalnie na tą okazję. W ofercie znalazły się więc dania nawiązujące do Święta Niepodległości, były to staropolskie dania lub dania kuchni z całego świata, ale podane w naszych narodowych barwach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na plock.naszemiasto.pl Nasze Miasto